1. Cand este cel mai potrivit moment pentru baita?
2. De cate ori trebuie sa ii faci baita bebelusului?
3. Ce nu ar trebui sa lipseasca din rutina de baie a bebelusului?
Esti proaspata mamica, ai ajuns acasa cu noul-nascut si... Sa inceapa aventura. Un moment marcat de fericire dar totodata si plin de emotii si trairi necunoscute de tine pana in prezent. Cartile citite, blog-urile parcurse de nenumarate ori, sfaturile primite acum trebuie puse in practica. Desi teoretic, noi mamicile simtim ce si cum trebuie facut, practic intervin ganduri si emotii ce pun anumite aspecte sub semnul intrebarii: ''si daca nu fac bine'', in special cand vorbim de baita bebelusului.
Nu te panica. Nu esti singura aflata in aceasta situatie si cu siguranta nici ultima. Nimeni nu s-a nascut invatat, insa tu draga mamica, te bucuri de un avantaj in comparatie cu mamele si bunicele noastre, si anume accesul la informatie. Te poti documenta oricand, informa cu privire la baita bebelusului din surse sigure cum sunt medici are posteaza continut gratuit si foarte valoros in mediul online. Personalizeaza rutina asa cum simti tu ca este bine, lasandu-te condusa de sfaturile specializate pe care le primesti. Instinctul matern este absolut uimitor, ghideaza-te dupa acesta in ingrijirea bebelusului tau.
Noi am pregatit un articol de interes pentru tine daca esti proaspata sau viitoare mamica si iti doresti ca rutina baitei sa fie minunata si fara situatii neplacute, cu mai putine emotii.
Ramai aproape de noi!
1. Cand este cel mai potrivit moment pentru baita?
Dimineata, pranz sau seara? Este intrebarea pe care mamicile o formuleaza cel mai des. Adevarul este ca momentul cel mai oportun pentru baita este stabilit de tine si de al tau copilas, in functie de programul zilnic pe care il stabiliti. Cel mai oportun moment recomandat, din sfaturile mamicilor si ale specialistilor, este seara insa nu uita, intodeauna baita sa fie realizata inainte de masa de seara.
Te intrebi de ce inainte de masa de seara? Bebe poate regurgita dupa masa sau chiar poate sa manifeste senzatii neplacute daca imediat dupa masa planifici sa ii faci baita . De asemenea, un moment nepotrivit pentru baita este atunci cand bebelusul este prea infometat, agitatia pe care o va manifesta va perturba rutina baitei si automat planul nu va da roade. Alege un moment, poate dupa somnul de dupa amiaza sau spre seara, cand cel mic nu este agitat.
2. De cate ori trebuie sa ii faci baita bebelusului?
Frecventa baitei este un subiect discutat de comunitatea mamicilor. Daca unele mamici prefera sa-i faca baie bebelusului in fiecare seara, alte mamici se rezuma doar la 2-3 sesiuni de baita pe saptamana. Cert este ca trebuie sa existe un echilibru, pentru ca igiena sa se efectueze corespunzator si pielea copilului sa fie curata si bine ingrijita. Fie ca alegi sa ii faci rutina baietei seara de seara sau la diferenta de cateva zile, asigura-te ca rutina este completa si ca bebelusul se simte confortabil.
3. Care este temperatura apei ideala pentru baita bebelusului?
Un detaliu la care tu draga mamica trebuie sa fii atenta este temperatura apei. Ne dorim ca cel mic sa se simta confortabil si momentul baitei sa fie unul relaxant. Desi stangace la inceput, acesta va deveni unul din momentele preferate pentru pitici. Temperatura recomandata de specialisti este de 37-38 de grade Celsius, nici mai mult nici mai putin, deorece apa rece poate provoca neplaceri, posibile raceli, iar apa fierbinte provoaca iritatii ale pielii sensibile.
Pentru inceput este ideal sa achizitionezi un termometru de apa pentru a sti cu precizie ce temperatura va avea apa in momentul in care pielea sensibia a bebelusilor vor lua contact cu ea.
3. Ce nu ar trebui sa lipseasca din rutina de baie a bebelusului?
In continuare iti vom prezenta cateva aspecte despre ce nu ar trebui sa lipseasca din rutina de baie a copilasului si cum sa faci ca aceasta experienta sa fie placuta si armonioasa:
- un mediu placut - o camera incalzita, poate putin mai mult ca deobicei, pentru ca in momentul baitei este necesar un mediu calduros si placut. Temperatura optima este de 23-24 de grade. Foloseste un termometru de camera.
- o cadita speciala si un termometru de apa - bebelusii au nevoie de un loc confortabil in momentul rutinei de seara, tocmai de aceea consideram a fi potrivit o cadita personala, in care copilasul sa se bucure de intimitatea sa. Poti alege sa adaugi in cadita, pe langa apa la o temperatura potrivita si o muselina, pentru ca pielea sa intre in contact cu apa treptat si pe o suprafata moale si fina.
- produse de ingrijire - alege sa folosesti cate unul din fiecare, evita sa combini mai multe produse pentru ca in caz de alergii sau alte neplaceri nu vei sti cauza. 1-2 produse sunt suficiente pentru curatarea pielii si hidratarea acesteia. Poti selecta produsele si cu ajutorul unui specialist in domeniu.
- Halat si prosop. Cu siguranta vei avea nevoie de aceste doua articole care sa inveleasca pielea copilasului cu caldura si totodata sa asigure o uscare eficienta in timp scurt. Atat prosopelul cat si halatul trebuie sa fie din materiale de calitate, pentru ca vor fi in contact cu pielea care dupa baita, inevitabil este mai sensibila. Poti alege si o manusa speciala pentru curatarea pielii, in functie de necesitatile tale si ale bebelusului.
- o imbracaminte lejera - dupa uscarea pielii cu prosopul moale, este nevoie si de o imbracaminte lejera care sa completeze catifelarea prosopului. Alege materiale prietenoase precum bumbacul, bambusul sau alte tesaturi fine si moi la atingere, confortaile pentru bebe.
- ser fiziologic si comprese. Aceste produse le vei folosi pentru toaletarea zonelor sensibile ale copilului, precum nasucul, ochisorii, urechiusele. Zonele despre care discutam au nevoie de o atentie sporita si in detaliu in special in primele luni din viata bebelusului. Curatarea lor trebuie intodeauna realizata, dimineata sau dupa baita.
Lista poate sa continue, in functie de preferintele tale, ale copilului precum si de varsta acestuia. Pentru a crea o rutina si pentru a induce o stare confortabila copilului este necesar sa te folosesti de sfaturile specialistilor, iar mai apoi sa personalizezi aceasta etapa dupa cum sunteti voi confortabili. Nu exista o regula absoluta cand vorbim de baita copilului, exista insa sfaturi si recomandari de la specialisti pe care in anumite momente si situatii este benefic sa le urmam.
Ne dorim ca discutiile noastre sa continue, tocmai de aceea iti propunem sa ne ramai aprope pentru ca vor urma articole noi..
Imbatisari si zile pline de Confort..